Trainen en opvoeden begint met… Aandacht!
Aandacht van je hond krijgen én vasthouden. Maar hoe doet je dat?
Een voorbeeld uit de praktijk, Kees.
Kees is een energieke en enthousiaste labrador die alles interessanter vindt dan zijn baas:
“Hij is echt met alles bezig, behalve met mij.”
Dan is het natuurlijk heel lastig leiding geven. En dit is een probleem waar veel hondenbaasjes tegenaan lopen. Daarom in dit blog voor eens en voor altijd laagdrempelige methoden om de aandacht van je hond te krijgen en vast te houden zodat de basis voor trainen, opvoeden en leiding geven wordt gelegd.
Inhoudsopgave
- Waarom aandacht zo belangrijk is
- Hoe trek je de aandacht van je hond?
- Tips om de aandacht vast te houden
- Aandacht van je hond krijgen én vasthouden – Praktische oefeningen
- Veelgemaakte fouten en valkuilen
- Bonus: spelletjes voor mentale stimulatie
- Verder trainen?
- Veelgestelde Vragen (FAQ)
Waarom aandacht zo belangrijk is
Aandacht is de lijm die de relatie en alle commando’s, spelletjes en wandelingen bij elkaar houdt. Zonder focus wordt elk “zit”, “laag” of wat je ook verzint al snel: “Ja, leuk… misschien straks?” In huis betekent aandacht dat je hond niet elke keer in de gordijnen hangt bij het horen of zien van de buurhond. Buiten kan het letterlijk levensreddend zijn: als je hond stopt op jouw commando, voorkom je dat hij vol gas een drukke straat op rent. Of een paard achtervolgt in enthousiasme. Het schept vertrouwen en voorspelbaarheid. Een hond die luistert betekent veiligheid voor jullie allebei.
De rol van focus in dagelijkse situaties
De focus hebben van je hond betekent dat hij aanspreekbaar is voor jou, aanwezig en attent. Zonder een goede basis, bepaalt de hond en kun jij je niet gedragen als verantwoordelijke baas en voor je dier zorgen. Dat klinkt misschien zwaar, maar het is wel de essentie.
Psychologie achter hondengedrag
In dat harige hondenhoofd razen geuren, geluiden en beelden met een noodgang rond. Inmiddels weten we dat een hond het goed doet met zijn antwoord op de vraag: “Wat levert mij dit op?” Niet voor niets doen honden het goed op beloning en positiviteit: een snackje, een aai, vrolijke woordjes… Als je jouw beloningen voor zijn gedrag (in dit geval: aandacht voor jou als baas) helder, voorspelbaar én leuk houdt, wordt focus krijgen en behouden steeds eenvoudiger.
Kees
Even terug naar Kees. Zijn baasje startte met iedere ochtend vijf minuutjes aandachtswerk met die harige losbol. Geen ingewikkelde hulpmiddelen, geen moeilijke commando’s. Maar simpel, gewoon Kees, het commando: “Kijk!” en een handvol van zijn favoriete snacks. De eerste paar dagen verliepen lekker chaotisch, maar na een goede week kreeg het baasje van Kees steeds vaker oogcontact met hem op het geoefende commando. Na twee-drie weken consistent trainen is de “Kijk!” een duidelijk commando voor Kees geworden en betekent voor hem: “Ik ben er met mijn volle aandacht bij, baas.” Exact wat de bedoeling was en is. Vanaf hier wordt trainen van andere commando’s en vaardigheden een stuk makkelijker!
Hoe trek je de aandacht van je hond?
Nu wil jij hetzelfde bereiken met jouw hond. Dat kan en is uiteindelijk helemaal niet zo moeilijk. De vraag is vooral wat werkt voor jouw hond?
Simpel gezegd: Voordat je de aandacht kunt vasthouden, moet je het eerst krijgen. Hieronder vijf laagdrempelige methoden die je direct kunt toepassen:
- Varieer je stem en lichaamstaal.
- Zeg de naam van je hond op een hoge, vrolijke toon;
- Ga op je hurken zitten of neem een speelse houding aan;
- Kijk je hond enthousiast aan.
- Geur en speeltjes als magneet.
- Ruiken is voor honden ‘zien”. Wrijf bijvoorbeeld een beetje pindakaas op een knuffel of verstop een snack in een oude sok. Het gaat om de geur. Zodra de geur je hond intrigeert, heb je zijn aandacht.
- Handtargeting: low-tech en effectief.
- Steek je hand plat uit, recht voor je honds neus. Zodra hij zijn neus ertegen duwt, beloon je hem. Geef bij deze oefening een commando als: “touch” of “tik”. Binnen een paar herhalingen snapt hij dat jouw hand gelijk staat aan traktatie. En dus heb je zijn aandacht.
- Snuffel-truc: Gebruik kleine snacks. Houd ze in je handpalm en laat je hond snuffelen. Zodra hij initiatief toont naar die hand, geef je direct beloning door je hand te openen en hem de snack te laten pakken.
- Afstand: Loop een paar meter achteruit, roep zijn naam op een vrolijke toon en beloon zodra hij je naar je toe komt. Honden willen graag bij je zijn, dus maak je het extra leuk om je te volgen. En voilà weer aandacht.
Gebruik deze oefeningen om de focus van je hond op jou te krijgen en maak je geen zorgen… Je hond is slim genoeg om al deze oefeningen te doen en precies te begrijpen wat de bedoeling is. Maar je hond zal zijn voorkeuren hebben, dus zeker in het begin gaan voor de successen. Het zijn oefeningen als deze die de band tussen jou en je hond versterken en communicatie duidelijker maakt. Zo wordt de stap naar aandacht vasthouden kleiner.
Tips om de aandacht vast te houden
Heb je z’n blik eenmaal gevangen? Mooi. Nu begint het échte werk: die aandacht vasthouden. Hoe werkt het?
- Korte, consequente trainings- en beloningsmomenten. Geef mini-traktaties in plaats van een hele hand vol hondenbrokken of grote kluiven. Zo blijft de beloning spannend en voorkom je dat hij snel verzadigd raakt. Hou de momenten van training kort en duidelijk. De aandachtspanne van je hond is niet lang. Je kunt beter drie keer per dag één oefening doen dan een uur lang vijf verschillende.
- Stap voor stap opbouwen van afleiding. Start je trainingsmomenten in een stille kamer, ga later naar de gang, bouw door naar de tuin en ga uiteindelijk naar het park. Voeg pas nieuwe omgevingsprikkels/afleiding toe als je hond de vorige omgeving met gemak heeft doorstaan.
- Varieer in beloningen. Wissel tussen snacks, speelplezier en lof. Onvoorspelbaarheid motiveert en houdt zijn aandacht erbij.
- Maak het leuk! Lach, praat enthousiast, wees positief. De vrolijke toon en je expressieve gezichtsuitdrukking trekken zijn blik vanzelf naar jou toe—een beetje gek doen mag best.
Je merkt snel genoeg wat werkt voor jouw hond. Vang zijn aandacht en hou ‘m vast!
Aandacht van je hond krijgen én vasthouden – Praktische oefeningen
Dan hier drie praktische trainingsoefeningen uitgelegd die aandacht trainen.
Oefening 1: Traktatie-focus in 3 stappen
- Houd wat lekkers/een snack voor de neus van je hond.
- Beweeg dit langzaam omhoog naar jouw ooghoogte.
- Zodra hij je aankijkt, roep je enthousiast “Goed zo!” en beloon.
Oefening 2: Handtargeting (al eerder benoemd)
- Steek je hand, plat uit, recht voor je honds neus.
- Zodra hij zijn neus ertegen duwt, beloon je hem.
- Geef bij deze oefening een commando als: “touch” of “tik”.
- Binnen een paar herhalingen snapt hij dat jouw hand gelijk staat aan traktatie.
Oefening 3: Zoekspelletje
- Verstop een snack onder een beker.
- Tel tot drie en geef een zoekcommando.
- De beloning volgt als hij de juiste beker omsnuffelt.
- Breid de beloning uit met jouw enthousiasme en positiviteit.
- Gebruik meer bekers of varieer hoe je verstopt.
Maak en heb het ook vooral leuk!
Het zijn spelletjes en oefeningen als deze die jou en je hond laten samenwerken. Hier leg je een stevige basis voor aandacht/focus krijgen en behouden, plus de drempel naar nieuwe dingen leren wordt steeds kleiner. Zowel jij als de hond snappen steeds beter hoe jullie communicatie werkt, de band wordt versterkt en leren wordt alleen maar makkelijker.
Veelgemaakte fouten en valkuilen
Dan nu de no-go’s.
- Te streng straffen is een regelrechte motivatie-killer. Een boze toon, corrigerende ruk of harde tik? Doet meer kwaad dan goed. Honden associëren jouw frustratie met zichzelf en verliezen motivatie en zelfvertrouwen.
- Onregelmatige beloningen in het begin. Misschien wel een beloning, misschien niet? Dit zorgt voor verwarring. Begin met 100% beloning voor juist gedrag en schakel later pas over naar een variabeler schema om een verrassingseffect te creëren.
- Te lange sessies. Lange sessies maken je hond moe en ongeïnteresseerd. Kort en krachtig werkt veel beter.
- Afleiding te snel toevoegen. Start niet meteen in het drukste park. Bouw rustig op: geleidelijk meer prikkels. Zo wint je hond stap voor stap aan vertrouwen.
Bonus: Mentale stimulatie en samen spelen
Puzzelspelletjes
Pak een doos, wat potjes en lege rolletjes wc-papier. Verstop wat snacks in een potje, in een leeg rolletje, varieer en leg ze op de vloer uitgestald. Laat je hond snuffelen en onderzoeken; zo traint hij zijn neus en zijn brein.
Zoekspelletjes in huis en tuin
Verstop snacks in de woonkamer en wanneer dit goed gaat in de tuin. Leren speuren? Lees dan dit blog: Speuren met je hond – De basistechnieken [Stappenplan].
Aandacht van je hond krijgen en vasthouden is geen rocket science, maar wel iets wat training vergt. Met de vijf methoden om aandacht te krijgen, de drie oefeningen om aandacht vast te houden en de bonusspelletjes om aan jullie band te werken leg je een solide basis. Bouw langzaam op, beloon slim en geniet vooral van die glunderende hondenogen als hij je écht aankijkt. Succes (en plezier!) gegarandeerd.
Verder trainen?
Is jouw hond toe aan meer training? Wat dacht je van de Pack Leader Basis Gehoorzaamheid? Of heb je een specifiek gedragsprobleem waar je tegenaan loopt? Bert staat voor je klaar! Neem contact op via onderstaand formulier:
Veelgestelde Vragen (FAQ)
- 1. Hoe snel zie ik resultaten?
- Meestal merk je binnen 3–5 dagen al verschil, mits je dagelijks kort oefent. Elke hond leert op z’n eigen tempo, dus blijf volhouden.
- 2. Is elke hond ermee geholpen?
- Absoluut, van puppy tot senior. Pas de frequentie en traktaties aan op leeftijd, energielevel en gezondheid.
- 3. Heb ik speciale traktaties nodig?
- Nee, kies iets wat je hond lekker vindt.
- 4. Wat als hij na een week nog niet luistert?
- Controleer je trainingslocatie op afleidingen en of je beloningen aantrekkelijk genoeg zijn. Begin nóg eenvoudiger en bouw langzaam op.
- 5. Kan ik dit combineren met andere commando’s?
- Zeker! Zodra de basis is gelegd en goed loopt, kun je commando’s als “zit” en “blijf” toevoegen. Zo breid je focus uit naar complexere oefeningen.