Herken je dit? Je hond ligt lekker te spelen met een knuffel of trektouw… Wanneer je in de buurt komt, trekt hij zijn lip op, gromt en gaat over het speeltje hangen. Klinkt bekend? Jouw hond vertoont bezitterig gedrag ofwel bezitsagressie, prooinijd of in het geval van voedsel, voernijd of baknijd.
Bezitsagressie, een gedraging waarbij een hond zijn speelgoed, eten, of zelfs een plekje op de bank, verdedigt tegen anderen, inclusief de eigenaar, kan bij de zachtaardigste honden en de meest liefdevolle hondeneigenaren voorkomen. Het is een veelvoorkomend probleem en er is zeker een oplossing voor.
In dit blog bespreek ik de oorzaken én de oplossingen.
Wat is bezitsagressie?
Bezitsagressie, of resource guarding, is een gedrag waarbij een hond zijn “bezittingen” beschermt tegen anderen. Bezittingen klinkt natuurlijk vreemd in het geval van een hond, maar het dekt wel de lading. De hond ziet iets als echt behorende aan hem. Dit kan variëren van speelgoed en eten tot een favoriete rustplek. Maar waarom vertonen sommige honden dit gedrag?
De oorzaken van bezitsagressie
Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van bezitsagressie. Sommige honden hebben van nature meer neiging tot dit gedrag, terwijl bij andere bepaalde ervaringen of omstandigheden – zoals een tekort aan bronnen (voedsel, veilige plek et cetera) in het verleden – de trigger kunnen zijn. Vaak is het een uiting van onzekerheid of angst om iets waardevols kwijt te raken of te moeten delen.
Herkennen van bezitsagressie
Hoe weet je of je te maken hebt met bezitsagressie? Enkele tekenen zijn:
- Grommen of snappen als je in de buurt komt van hun bezittingen;
- Lip optrekken, dreigend zijn;
- Het voorwerp verbergen of ermee weglopen;
- Een stijve lichaamshouding wanneer je nadert.
Bezitsagressie is iets naars voor hondenbaasjes om te ervaren en kan soms ook heftig zijn qua agressie. Het beste wat je als baasje kunt doen is rustig blijven en de volgende aanpak toepassen.
Het aanpakken van bezitsagressie
Bezitsagressie, of beter gezegd bezitsdrang is een genetisch voorgeprogrammeerd mechanisme wat hoort bij overleven van het individu. Maar er hoort ook bij dat het individu op kan geven in het belang van de groep. Als er regelmatig in het wild rondom voedsel strijd zou zijn, waarbij echte schade gemaakt wordt, raakt de kudde/groep of roedel verzwakt. Dat zul je in de natuur dan ook niet zo snel zien.
Maar onze realiteit is dat de intense fokkerij een forse impact heeft op het doorgeven van genetische aanleg en gedragingen (denk aan gedrag door slechte socialisatie). Hierdoor zie je gedrag bij honden ontstaan die je in de natuur niet of zelden zo tegenkomt. Bezitsagressie is er daar één van, niet te verwarren met soms heftig imponeer- en dreiggedrag met milde beten/snaps/correcties. In de natuur komt dit gedrag namelijk wel veelvuldig voor en zijn de gevolgen van dergelijke “conflicten” minimaal. Wat butsen, schrammen en kleine wondjes.
Onze huisdieren zien we als lief, sociaal en tolerant naar mens, kind en andere dieren en dat beeld klopt gelukkig heel vaak… Maar als er voedsel in het spel komt kan dat toch heel anders worden, onder andere onder invloed van de gevolgen van het eerder genoemde intense fokken. Je ziet ook dat bezitsagressie kan voorkomen bij de liefste honden en dus volledig los staat van de rest van het karakter.
De eerste vraag die beantwoord moet worden is: Is de bezitsagressie een vorm van dat natuurlijke gedrag van imponeren en/of dreigen toegespitst op “zijn” bezittingen? Zo ja, probeer de volgende stappen! Bij daadwerkelijke agressie/bijten? Schakel direct professionele hulp in!
-
- Creëer een veilige omgeving – Begin met het creëren van een omgeving waarin je hond zich veilig voelt, zonder de noodzaak te hebben/voelen zijn bezittingen te verdedigen. Dit gaat om het stellen van duidelijke grenzen en verwachtingen binnen je huishouden (denk aan kinderen);
- Positieve versterking – Gebruik positieve versterking om je hond te belonen voor normaal gedrag rond zijn bezittingen;
- Het ‘los’-commando – leer je hond het ‘los’-commando, zodat hij op commando leert iets af te geven aan jou.
Van bezitterig gedrag naar duidelijkheid, rust en ontspannen gedrag
Het afleren van imponeer-gedrag bij bezit is een proces van begrip, empathie en consistente begeleiding. Het zijn je belangrijkste bondgenoten. Onthoud dat elke hond kan leren en veranderen met de juiste aanpak.
Meer hulp nodig?
Kom je er niet uit en/of laat jouw hond echt agressie zien in plaats van alleen imponeren/dreigen of heb je een ander probleem met je hond, neem contact op via onderstaand contactformulier. Er is altijd een oplossing!
FAQ: Veelgestelde vragen over bezitsagressie bij honden
Kan je bezits”agressie” afleren?
Ja, Mits er sprake is van imponeren/dreigen, bij daadwerkelijke agressie zal eerst door een professionele trainer beoordeeld moeten worden wat de haalbare doelen zijn. Met de juiste benadering/aanpak en consistente training kan je verminderen of zelfs volledig afleren. Geduld is hierbij essentieel.
Hoe snel kan ik resultaten verwachten?
De tijd die nodig is om resultaten te boeken, is in elke situatie anders. Sommige honden pakken het snel op, andere hebben langer nodig. Leg de focus op consistente vooruitgang en dat kan ook met kleine stapjes.
Is het nodig om een hondengedragstherapeut in te schakelen?
Vertoont jouw hond ernstige bezitsagressie of voel je je onzeker over hoe dit probleem op te lossen, dan kan het inschakelen van een professional zeker helpen.
Kan bezitsagressie leiden tot andere vormen van agressie?
Wanneer je bezitsagressie niet aanpakt, kan dit inderdaad soms escaleren of leiden tot andere agressieve gedragingen. Begrijpen en vroegtijdig ingrijpen is daarom belangrijk.