Een belangrijk facet van de opvoeding: Hoe krijg ik mijn hond zindelijk? Zindelijkheidstraining start eigenlijk vanaf het moment dat je je pup in huis krijgt. Zoals omschreven in het blog: Je puppy uitlaten – Hoe vaak, hoe lang en hoe inspannend is uitlaten heel veel tegelijkertijd voor een pup, maar ook zeker zindelijkheid trainen. Soms hebben volwassen honden ook problemen met zindelijkheid. Hoe daarmee om te gaan wordt verderop in deze blog beschreven. We beginnen bij het begin… Je puppy zindelijkheid aanleren.
Het aanleren van gedrag kost tijd, aandacht, inzet en discipline, let wel: vooral van het baasje. Je puppy iets aanleren is namelijk niet ingewikkeld, maar je moet er wel wat voor doen. Het voordeel bij het aanleren van zindelijkheid is dat een hond van nature helemaal geen zin heeft om zijn/haar eigen nest te bevuilen. Van dit gegeven kun je mooi gebruik maken door die ‘nestomgeving’ uit te breiden naar alles binnenshuis. Kleine kanttekening… Wanneer een puppy gedwongen zijn nestomgeving moest bevuilen, omdat er voor het dier geen andere mogelijkheid werd geboden zich erbuiten te ontlasten, begin je met een kleine achterstand. Maar ook dan is er niets aan de hand. Het is namelijk nooit te laat om je hond iets te leren. Des te belangrijker wel wordt het de zindelijkheidstraining goed aan te pakken.
Gedrag herkennen
Hoewel iedere hond anders is, zal het gedrag waaraan te zien is dat je pup moet, er ongeveer zo uitzien: onrust, een plekje zoeken, snuffelen en rondjes draaien. Snel genoeg zul je aan jouw dier feilloos kunnen zien dat het tijd is voor een uitlaatmoment. Neem ook echt de tijd om dit gedrag te leren herkennen. Het is namelijk van belang om consequent op precies het juiste moment je pup mee te nemen naar buiten, zodat het voor het dier duidelijk wordt wat de bedoeling is. Niet binnen plassen of poepen!
In Je puppy uitlaten – Hoe vaak, hoe lang en hoe inspannend wordt uitgebreid stilgestaan bij hoe vaak je een pup uit moet laten per dag. Belangrijk is ook zeker naar buiten te gaan na eet- speel- en slaapmomenten. Een pup is nu eenmaal niet in staat plas en poep lang op te houden en als ze moeten, moeten ze ook meteen. Hoe beter je daar als baas op anticipeert, hoe makkelijker het dier leert dat ontlasten buiten gebeurt.
NB: Tuin of buiten
Als je ervoor kiest om de pup zijn behoefte in je tuin te laten doen gaat dit gedrag voor het dier normaal worden. Accepteer dan ook het risico dat wanneer de hond eenmaal volwassen is de tuin geassocieerd blijft worden met “daar moet ik mijn behoefte doen”.
Stimuleren van gedrag
Wanneer je bent aangekomen bij de plek waar de pup zich kan en mag ontlasten, wacht dan rustig tot hij wat heeft gedaan. Wanneer je te snel weer gaat lopen, bestaat de kans op afleiding door geurtjes, mensen en andere honden en “vergeet” het jonge dier te gaan, met als gevolg meer kans op ongelukjes binnenshuis. Doet de pup echt niks, probeer het dan wat later nog eens (let op: geen uren later). Maakt hij binnen ineens aanstalten om wat te gaan doen, neem het dier dan meteen weer mee naar buiten.
Heeft je puppy netjes wat gedaan, beloon dan uitgebreid met in ieder geval enthousiasme, maar met wat lekkers erbij kan ook. Je kunt het gedrag koppelen aan een woord, zodat je het dier kunt leren op commando te gaan in de toekomst. Zeg dit woord dan net voor je hond poept of plast en beloon.
Pas wel een beetje op met het té enthousiast belonen van je pup als hij buiten iets doet. Natuurlijk wil je laten weten dat je heel blij en trots bent dat hij buiten zijn behoefte doet, maar het zou zomaar kunnen dat je pup nu ervaart dat jij heel blij wordt en misschien zelfs iets lekker geeft als hij een behoefte doet. Dat jij bedoelde blij te zijn over waar de behoefte werd gedaan en niet dat er wat werd gedaan, kan dan wel eens wat verwarring opleveren. Plast of poept je pup dus nog vaak binnen en kijkt hij daarbij naar jou, dan is dat niet om vervelend te doen, maar omdat je hem ongewild hebt aangeleerd dat jij blij wordt en beloont wanneer het dier iets doet… Ook binnen!
Deemoedsplasjes/Vreugdeplasjes
Vooral jongen honden kunnen ook puur uit enthousiasme wat urine laten lopen, bij het begroeten van mensen bijvoorbeeld. De hond communiceert dan dat hij blij is en geen bedreiging vormt. Het dier stelt zich eigenlijk heel kwetsbaar op. Bestraf dit gedrag dan ook pertinent niet, maar stop met aandacht geven en laat enthousiaste begroetingen achterwege. De meeste honden groeien overigens gewoon over dit gedrag heen.
Hoe om te gaan met ongelukjes
Bij het trainen van zindelijkheid horen nu eenmaal ongelukjes. Je puppy is niet in één keer zindelijk. Zelfs als het al weken goed gaat, kan er toch weer ’s een foutje insluipen. Wanneer het gebeurt dat hij iets in huis doet, straf je puppy dan niet. De associatie met angst is niet wat je wilt bij het aanleren van zindelijkheid en werkt averechts. Je kunt het gedrag wel onderbreken door de pup rustig op te tillen en buiten verder te laten plassen of poepen (zodra je het dier oppakt stopt het plassen of poepen). Ligt er een cadeautje voor je te wachten op de vloer, ruim het dan op en besteedt er verder geen aandacht aan. Het hoort nu eenmaal bij het leerproces dat het ook weleens misgaat en het is aan jou als baas ervoor te zorgen dat jouw puppy het goed kan doen en dat betekent anticiperen, gedrag herkennen, consequent zijn en op tijd naar buiten.
Vaak gehoord… Later in de training van zindelijkheid heeft jouw hond overdag alles onder controle, maar gaat het ’s nachts alsnog mis. Het kan dan een simpele oplossing zijn om de drinkbak ’s nachts weg te halen. Drinkt je hond opvallend veel, ga dan bij een dierenarts te raden om uit te sluiten dat er lichamelijk niet iets aan de hand is.
Bench
Het gebruik van een bench kan een goede ondersteuning zijn bij het aanleren van zindelijkheid. Een bench bootst immers eenvoudig een nest na en zoals al eerder omschreven, houden hondjes hun nestje graag schoon. Zeker wanneer je even weg bent of ’s nachts kan je pup in de bench zetten helpen om stappen te maken in het zindelijkheidsproces. Regel blijft wel dat je je pup niet uren kunt opsluiten zonder te laten plassen of poepen (ook niet ’s nachts). Je kunt die momenten dat het dier echt moet en noodgedwongen dan maar in de bench gaat nu eenmaal beter voor zijn. Blijf dus ook hier alert op gedrag en ga preventief op tijd naar buiten. En ’s nachts… Zet een wekker en geef je pup de gelegenheid zich “goed” te gedragen.
Hoe lang duurt het voordat mijn hond zindelijk is?
Eigenlijk is daar weinig over te zeggen. Iedere hond is anders en leert op zijn eigen tempo. Er zijn pups die het met een maandje redelijk goed doorhebben en bij andere duurt het een jaar. Geduld en goed consequent blijven trainen is de regel. Zie je geen vooruitgang meer in de training en blijft zindelijkheid uit, ga dan eerst te raden bij een dierenarts en sluit uit of er geen medische oorzaak ten grondslag ligt. Mocht dat niet het geval zijn, neem dan contact op, ik help je graag bij het trainen van zindelijkheid.
Oudere honden
Heb je nu juist een oudere hond en is die niet zindelijk? Laat dan allereerst checken of er geen medische oorzaak is voor dit gedrag. Is dat niet het geval, neem dan ook zeker contact op. Samen gaan we dan de oorzaak van de onzindelijkheid te achterhalen. Heeft je hond verlatingsangst bijvoorbeeld. Wanneer de oorzaak is achterhaald kan een op maat gemaakte aanpak dit gedragsprobleem goed oplossen. Ik ondersteun je daar graag bij. Zindelijkheid een oudere hond aanleren is lastiger dan bij een puppy.
Lees vooral ook Je puppy uitlaten – Hoe vaak, hoe lang en hoe inspannend voor meer tips en informatie over het uitlaten van je pup.
Hulp nodig bij het aanleren van zindelijkheid? Neem contact op via onderstaand formulier.