Een veelgehoorde vraag tijdens trainingen en gedragstherapie: Mijn hond valt uit naar andere honden, hoe ga ik daarmee om?
Hoe beter uit te leggen wat te doen, dan met beelden uit de praktijk. In dit voorbeeld een jonge Podenco-reu die behoorlijk kan uitvallen aan de lijn. Hij volgt training bij Bert en maakt mooie stappen met een simpele aanpak. Hoe dat werkt, lees je in dit blog.
We beginnen bij het begin…
Inhoudsopgave
- Waarom is mijn hond agressief naar andere honden?
- Hoe maak je een hond duidelijk dat iets niet mag?
- Video
- Hulp nodig?
Waarom is mijn hond agressief naar andere honden?
Grote misvatting! Verreweg de meeste honden die uitvallen naar andere honden doen dit niet uit agressie of dominantie. Het gedrag kan heel agressief en/of dominant overkomen, maar er is iets anders aan de hand. Het uitvallen is een uiting van puur onopgevoed gedrag. Niemand, ofwel de baas, heeft het dier ooit (goed) uitgelegd dat het getoonde gedrag aan de lijn helemaal niet nodig is of mag.
Hoe zit dat?
Het uitvallen wordt getriggerd door de behoefte van de hond om niet te delen. Wat niet bij de eigen groep hoort, is óf voedsel óf concurrentie. Van nature heeft de hond dus de neiging om alles wat belangrijk voor hem is te verdedigen.
Daarnaast is er het principe van dreiging. Wanneer je door te dreigen een concurrent verjaagt, heb je succes behaalt en dat ook nog eens bereikt zonder schade. In de natuur worden 90% van de conflicten opgelost door middel van dreiging, zowel binnen de eigen groep (hetzij milder over het algemeen) als buiten de groep. Dat dreigen is dus een zeer effectief middel voor de hond om in te zetten en precies dat doet hij bij het uitvallen. Zo ook de Podenco in de video.
Hoe maak je een hond duidelijk dat iets niet mag?
Het belangrijkste is dat je samen contact hebt, zonder contact tussen baasje en hond lukt trainen niet. Communicatie dus. Wat getraind wordt is dat het contact met de baas houden leuk is en dat hij niet zomaar uit mag loggen. En ja, wel op basis van het moet en het is niet vrijblijvend, maar dat wil niet zeggen dat het niet leuk is. Sterker nog wanneer dat wat moet ook nog leuk is en je veel oplevert pak je twee belangrijke leermomenten en verdwijnt het ongewenste gedrag naar de achtergrond.
- Moment één: Gedrag is onnodig;
- Moment twee: Het gedrag niet tonen is leuk/fijn.
Terug naar de jonge Podenco. Hij valt uit en dat doet hij stevig, ook tijdens de trainingen. Bert zorgt dat er contact is tussen hem en de hond en bepaalt de grenzen, maar het is wel leuk! Wanneer de hond het goed doet, krijgt hij aandacht en beloning, wanneer hij dreigt uit te loggen, volstaat een rukje aan de riem om zijn focus terug te halen. Resultaat: honden blaffen om hem heen, maar hij vertoont niet het ongewenste gedrag omdat hij niet meer zomaar kan uitloggen bij Bert en in kan loggen bij de andere honden. Timing en het gedrag van je hond kunnen lezen is hierbij wel belangrijk. Dit in combinatie met het gegeven dat het contact tussen baas en hond altijd leuk en positief is.
Deze principes zijn natuurlijk niet van het ene op het andere moment ingesleten, daar moet op getraind worden, maar de basis is gelegd. Zo zie je maar weer hoe belangrijk communicatie en een goede relatie met je dier hebben, zijn.
Video
Kijk vooral de video van de jonge, reactieve Podenco tijdens de training.
Meer lezen over dit onderwerp? Ga dan naar Uitvallen aan de lijn.
Hulp nodig?
Valt jouw hond uit naar andere honden en heb je daar extra hulp en ondersteuning bij nodig? Neem vrijblijvend contact op via onderstaand contactformulier en we kijken samen wat we kunnen doen om jouw hond te helpen.