Hondenbeten zijn aan de orde van de dag, toch verandert het niets aan onze risicoanalyse
In het samenleven met onze honden vergeten we regelmatig dat ze van nature toch echt roofdieren zijn. Terwijl we zorgvuldige maatregelen nemen voor het houden van exotische huisdieren zoals slangen of spinnen, hebben we een veel lossere benadering als het gaat om onze viervoetige vrienden. Dit heeft soms tragische gevolgen. In Nederland zijn er gemiddeld twee doden per jaar te betreuren als gevolg van hondenbeten. Ter vergelijking: het aantal sterfgevallen door gifslangen die als huisdier worden gehouden, is nul. Waarom is er zo’n discrepantie in onze perceptie en behandeling van deze toch echt roofdieren?
Risicoanalyse
De risicoanalyse die we maken bij het omgaan met honden schiet vaak tekort. We zetten een slot op het terrarium van een slang, maar laten onze kinderen vrij spelen met honden, ondanks risico’s. De gedachte is vaak: “Het komt wel goed”, maar de realiteit is helaas soms veel minder rooskleurig. Het gaat niet alleen om de waarschijnlijkheid van een incident, maar ook om de ernst van de gevolgen als het wel gebeurt. Een gebroken nagel is een klein ongemak, maar een hondenbeet kan leiden tot ernstige verwondingen, of in het ergste geval, overlijden, zoals in Nederland dus tweemaal per jaar aan de orde is.
Bijtincidenten
Onze houding ten opzichte van honden en de risico’s die ze kunnen vormen, moet veranderen en dat zeg ik met klem juist als hondengedragstrainer. Jaarlijks zijn er 150.000 bijtincidenten, waarvan er 149.000 misschien minder ernstig zijn, maar sommige leiden tot ernstige verwondingen die hechtingen en plastische chirurgie vereisen. Plastisch chirurgen roepen op tot maatregelen, aangezien de impact van hondenbeten verreikend is. Mensen worden fysiek en emotioneel beschadigd en de kosten voor de gezondheidszorg stijgen. En dan heb ik het nog niet eens over de gevolgen voor het dier dat intuïtief gehandeld heeft om wat voor reden dan ook en de schade heeft veroorzaakt.
Verantwoorde hondentraining
Deze aantallen incidenten benadrukken het belang van verantwoorde hondentraining en verantwoordelijk hondeneigendom. Zeker niet elke hond zal bijten, maar elke hond kan bijten onder de “juiste” omstandigheden. Het is aan ons, als eigenaren en als samenleving, om een veilige omgeving te creëren voor zowel onszelf als onze honden.
Educatie
Mijn overtuiging is dat educatie daarbij de sleutel vormt. Door te leren over hondengedrag, te investeren in training, socialisatie van pups en te werken aan het elimineren van angst en agressie bij honden, kunnen we het aantal bijtincidenten verminderen. Daarnaast is het belangrijk om de juiste hond te kiezen bij jouw gezinssituatie en omgeving.
Een incident met een bijtende hond is niet alleen een dierenprobleem, maar ook een mensenprobleem. Onze interactie, ons begrip en onze training van honden speelt een cruciale rol in het voorkomen van tragische incidenten. Door bewustzijn te creëren, verantwoordelijkheid te nemen en te werken aan een betere co-existentie tussen mensen en honden, kunnen we stappen zetten naar een veiligere en harmonieuzere samenleving voor iedereen.
Het is wat mij betreft hoog tijd dat we onze benadering van hondenbezit en -training heroverwegen, zodat de vreugde en liefde die honden brengen niet overschaduwd worden door het verdriet en de tragedie van een vermijdbaar bijtincident. Onze risicoanalyse moet realistischer en iedere verantwoordelijke hondenbaas dient op zijn minst de weg naar de hondenschool te vinden.
Hulp nodig
Heb je hulp nodig? Ik sta natuurlijk voor je klaar! Neem contact op via de grote groene knop of vul onderstaand formulier in.