Er is in blogs aandacht besteed aan het uitlaten van je hond en waar je op moet letten en wat nu de beste halsband en riem zijn. Met betrekking tot het uitlaten is toen al even aangeraakt dat het bij puppy’s net even wat anders in zijn werk gaat. Maar hoe dan? Dat lees je hieronder.
Je puppy uitlaten
Wandelen is voor je pup een heleboel tegelijk. Het is inderdaad beweging, maar ook, wennen aan jou als baasje, wennen aan de omgeving, wennen aan halsband en riem, wennen aan lopen aan de riem, socialiseren ten opzichte van de omgeving, oefenen van de zindelijkheid enzovoort. Zoals je al leest… Uitgelaten worden is voor een pup, buiten lichamelijk, ook vooral geestelijk inspannend. Veel focus ligt vaak op voorzichtig zijn met betrekking tot lichamelijke activiteit, maar belangrijker nog is stil te staan bij het feit dat een pup ook snel mentaal overbelast raakt. De hersenen zijn nog lang niet volgroeid en je pup is snel overvraagd. Het is dan ook goed het rustig aan te doen op beide vlakken. Rustig aan doen betekent zeker ook niet te weinig doen!
Hoe vaak?
Puppy’s moeten vaak naar buiten, allereerst al om de zindelijkheid te trainen. Doe dit op momenten dat je onrust bemerkt bij je pup. Dit kan namelijk zo maar eens betekenen dat het diertje nodig moet. Andere momenten om sowieso even naar buiten te gaan zijn direct na het slapen, het spelen of het eten. Het kan dus zijn dat je pup er zeker vijf-zes keer per dag uit moet!
En ook ’s nachts zal je pup uit moeten. De blaas is nog klein. Time een moment of twee verdeeld over de nacht om het dier de kans te geven de behoefte te doen. Dit kun je later langzaam afbouwen, naarmate het dier ouder wordt en zindelijk(er).
Hoe lang?
Puppy’s zijn blij, levenslustig, nieuwsgierig en zullen als ze het eenmaal een beetje doorhebben graag met je mee naar buiten gaan. Hier schuilt ook een gevaar, want als je pup het leuk lijkt te hebben, is het verleidelijk nog een rondje extra te lopen. Je zult echter aan je pup niet snel merken dat het te veel is. Indicaties dat je toch te ver bent gegaan zijn wanneer je pup bijvoorbeeld gaat liggen, veel hijgt, achterblijft of minder alert is. Maar dat “te ver gaan” wil je gewoon voorkomen! Een verantwoordelijk baasje doseert en doet dat door goed naar haar/zijn pup te kijken.
Andere honden
Socialiseren met andere honden is van belang, maar dat betekent zoveel mogelijke goede en veilige ervaringen. Op straat is er een gevaar dat je pup in aanraking komt met een minder sociaal vaardig of zelfs agressief dier. Nare ervaringen geven een risico op gedragsschade voor de rest van het leven. Altijd uitkijken dus en bij twijfel is het nee… Geen contact met die ene hond. De meest veilige manier van socialiseren met zowel leeftijdsgenoten als sociale volwassen dieren vindt plaats tijdens de lessen op de hondenschool. Bij een goede puppycursus mogen de pups los onder toezicht van ervaren trainers en volwassen sociaal sterke honden. Dat is vele malen veiliger om langzaam te leren dan op straat met vreemde honden.
Inspanning
Pups doen niets liever dan spelen en doerakken. Dit is goed, want daar leren ze veel van. Wanneer ze in aanraking komen met andere (vriendelijke en sociale) honden kan het uitdraaien op spelen. Te veel drukke, opeenvolgende bewegingen, springen en wendingen zijn belastend voor het lichaam. Zorg dan ook goed voor je dier en leer ook hier weer doseren door ruim op tijd je pup te stoppen.
De minst belastend zijn de rechtlijnige, rustige bewegingen. Gelijkmatige en goed gedoseerde beweging draagt bij aan beter spier- en lichaamsontwikkeling.
Valkuilen en gevaren bij je puppy uitlaten
Het lichaam van een pup is volop in de groei en daardoor kwetsbaar. De botten van pups bestaan in het begin bijna volledig uit kraakbeen dat langzaam overgaat in been naarmate ze ouder worden. Dit groeiproces duurt een tot anderhalf jaar. Hier kan door overbelasting en verkeerde bewegingen de basis worden gelegd voor grote problemen op latere leeftijd, zoals vergroeiingen en afwijkingen. Puppy’s zijn tamelijk grenzeloos en hebben jou als baasje echt nodig hun gedrag te reguleren. Valkuil is dat je te ver gaat met alle gevolgen van dien. Wees daar alert op.
Ga je puppy uitlaten met plezier en laat ze vooral de wereld volop ontdekken maar blijf altijd voor ze zorgen, dat kunnen ze zelf nog niet.
Wil je je inschrijven voor een training of heb je een vraag/opmerking, gebruik dan onderstaand formulier.