Je hond opspringen afleren, hoe doe je dat? Het is een veel gestelde vraag op de hondenschool. Dit gedrag, vaak een teken van enthousiasme en affectie, kan heel ongemakkelijk en vervelend zijn. In het bijzonder voor degene tegen wie je hond opspringt. Om dit gedrag effectief aan te pakken, moet ik eerst iets uitleggen.
Communicatie
In onderstaande video, gemaakt tijdens de les, leg ik uit dat het belangrijk is te begrijpen wat er nu precies aan de hand is met dat afleren.
Dat zit zo…
Mensen willen hun hond leren dat hij niet op mag springen en gebruiken daar het commando “laag” voor. Dus stel er komt bezoek bij je binnen en je hond springt op omdat de behoefte er is. Die behoefte komt helemaal uit hemzelf. Dit is iets wat hem blij maakt anders zou hij het niet doen.
Dan kom jij als baasje met het commando “laag” en de hond zal vroeg of laat wel oppikken of opgepikt hebben dat er je iets van hem verwacht. Maar… Het daadwerkelijke koppelen van het gedrag van opspringen en de klank “laag” gebeurt niet. Het zijn voor de hond twee compleet aparte momenten. Het moment van opspringen is één en het moment van het commando “laag” is dan twee. Daar zit dus een behoorlijk communicatieprobleem en -kloof. Dat koppelen is lastig voor de hond, wat veel beter werkt is het gedrag van opspringen compleet voor zijn.
Opspringen voor zijn
Met deze kennis in je rugzak is het vrij simpel te bedenken waar de oplossing ligt.
Precies! De oplossing zit in je hond aanleren welk gedrag je verwacht van hem in welke situatie.
Met andere woorden, de situatie niet opspringen train je door bijvoorbeeld het commando “Zit” te geven ruim voordat de hond normaal gesproken op zou springen.
De koppeling voor de hond die wel werkt, is dan als volgt:
Jouw stem met het getrainde commando “Zit”, remt je hond af, geeft hem gelijktijdig informatie wat hij moet doen en de beloning voor zijn goede gedrag (het niet opspringen) is dat hij een begroeting krijgt of een beloning met zijn favoriete snack/speeltje.
Opspringen afleren
Bij gedrag afleren, denkt men vaak dat het effect ontleren is, maar ontleren bestaat niet. Iemand die ooit heeft leren fietsen kun je niet ontleren te fietsen, alleen leren het niet meer te doen.
Bij het al ontstane gewoontegedrag opspringen is er eigenlijk een dubbele techniek nodig.
- Aanleren wat het verwachte gedrag is;
- En het ontstaande gewoontegedrag uit laten doven.
Vooral dat laatste is een uitdaging, merk ik bij hondenbaasjes. Wil je werken aan een al ontstaan gewoontepatroon of -gedrag (opspringen, trekken aan de riem, uitvallen et cretera) ik help je graag verder met een op forse kennis en ervaring gestoelde hands-on training. Neem contact op voor de mogelijkheden.