Verreweg de meeste honden die uitvallen aan de lijn op straat zijn niet agressief of dominant. Maar waar komt dit gedrag dan wel vandaan?
Onderdelen van deze blog
Opvoeding – Uitvallen aan de lijn is niet nodig
Uitvallen aan de lijn is vaak simpelweg een uiting van onopgevoed gedrag. Niemand heeft aan de hond uitgelegd dat dit gedrag niet nodig is of simpelweg niet mag.
Niet delen
Het uitvallen aan de lijn wordt getriggerd door de natuurlijke behoefte van de hond om niet te delen. Delen doe je bijvoorbeeld wel als je samen een prooi hebt gevangen, je behoort dan tot dezelfde groep. Het is echter niet een normaal, natuurlijk gegeven dat een dier zonder slag of stoot zijn eten/baasje/territorium et cetera deelt met een andere, vreemde hond. Wat niet bij je eigen groep hoort, is óf eten óf concurrentie. Dit betekent dat een dier, dus ook onze honden, altijd van nature de behoefte heeft om zaken die belangrijk zijn te willen verdedigen. Het voedsel, maar ook de veilige plek, het territorium en de andere individuen van de groep zijn belangrijk en worden verdedigd. Binnen de groep zelf is overigens ook sprake van diezelfde concurrentie, maar deze is vaak veel milder omdat men na een conflict gewoon weer met elkaar verder moet, al dan niet afhankelijk is van elkaar en schade maken dan niet wenselijk is.
Dreiging
Een andere belangrijk systeem in de natuur is het principe van dreiging. Wanneer je door middel van dreiging een concurrent weg kan jagen dan heb je ten eerste direct resultaat en ten tweede heb je dit ook nog eens kunnen bereiken zonder enig risico op schade bij jezelf. Je hoefde ook niet een werkelijke confrontatie aan te gaan. In de natuur worden meer dan 90% van de conflicten opgelost door middel van dreiging, zowel binnen als buiten een groep. Een zeer effectief en tegelijkertijd veilig stukje gereedschap van het dier om in te zetten. Dit is nu ook exact wat jouw hond doet wanneer hij uitvalt naar andere honden.
Loslopen
Dat het gedrag uitvallen aan de lijn niets te maken heeft met agressie of dominantie wordt ook duidelijk wanneer we de gemene deler van de meeste baasjes aanraken. Namelijk dat zij zeggen:
“Wanneer de hond losloopt, vertoont hij het gedrag helemaal niet!”
En waarom gebeurt het dan niet?
Omdat op het moment dat de lijn wegvalt er twee belangrijke principes veranderen in de situatie:
- Het contact met wat de hond wil verdedigen (de eigen groep/baasje) is verbroken;
- De riem creëert opwinding omdat het de mogelijkheid op een confrontatie weghaalt (het dier kan vrij dreigen).
Op het moment dat de ‘rem’ wordt weggehaald, zul je als hond moeten laten zien dat je moedig genoeg bent om een werkelijke confrontatie aan te gaan en dat zijn de meeste simpelweg niet. Of zijn daar niet op uit. Het gaat om dreiging, geen agressie.
Zoals honden op een boerenerf indrukwekkend heftig tekeer kunnen gaan, maar niet van de oprit afkomen. Of zoals de gevaarlijke en zich agressief gedragende ‘waakhonden’ (niet de getrainde) die ineens beginnen te kwispelen en spelen wanneer een professionele trainer het hek wel durft open te doen! Dreiging, geen agressie.
Confrontatie
Nu kan het natuurlijk zo zijn dat jouw hond bij die paar procent hoort die wel op zoek gaat naar de confrontatie en schade. In dat geval is er meer aan de hand en ook dan staan wij voor je klaar om te helpen, maar nogmaals dit zijn de uitzonderingen!
Gewenst gedrag
Nu dan naar het gewenste gedrag: Uitvallen aan de lijn wordt verleden tijd.
Zoals ik al eerder zei:
Uitvallen aan de lijn is een uiting van onopgevoed gedrag. De hond moet gaan leren dat dit gedrag niet nodig is en niet mag.
Dan is er een aantal zaken enorm van belang. Hoe is de relatie tussen jou en de hond? Is er sprake van wederzijds vertrouwen én respect? En heb je geleerd hoe je op de juiste manier de hond kunt leren wat wel en niet mag?
Honden zijn gevoelig voor de kleinste details in communicatie. Onbedoeld geef je informatie of laat je onbewust informatie achterwege waarop de hond reageert of juist niet reageert. Het leren herkennen van signalen van jouw hond is daarin heel belangrijk. Heb je een hond die uitvalt aan de lijn en wil je daar mee aan de slag? Gedragstherapie biedt een oplossing op maat.
Aanpak
Allereerst krijg je alle ruimte en tijd om het verhaal van jou en jouw hond te vertellen zodat de eerste belangrijke puzzelstukjes op tafel komen te liggen. Daarna krijg je een complete theoretische uitleg over gedragswetenschappen en de Chain of Behaviour. Tenslotte volgt een stuk praktijktraining en leer je precies hoe je een einde maakt aan uitvallen aan de lijn. Met als resultaat dat jij en jouw hond weer heerlijk kunnen genieten van een ontspannen wandeling!
Kijk hieronder de video: Uitvallen aan de lijn / Uitvallen aan de riem
Heb je een hond die uitvalt aan de lijn en wil je leren hier iets aan te doen? Ik sta voor je klaar!
Lees hier meer informatie over gedragstherapie.